Sunday, December 30, 2012

KIERKEGAARDS STADIER, HITCHCOCK - OG LIDT OM VIRKELIGHEDEN...


 

 En førtidspensioneret dame "arver" fra sin omsider afdøde og notorisk velhavende samlever udover et stærkt svækket helbred alene en stor og højt forrentet forbrugsgæld, stiftet i hendes navn hos Danske Bank - alene af frygt for ellers at blive forladt som straf. Af samme grund fandt hun sig i tillige at afstå fra et skriftligt gældsbevis som sikkerhed...
Mandens sønner frasagde sig da også allerede ved begravelsen på boets vegne enhver forpligtelse.

------------------------
Nedenfor følger et muntert brev til arvingerne, hvori vi forsøger at udrette retoriske mirakler. Heri indgår nemlig en sokratisk appel til en ære og moral, der notorisk ikke gives - på ganske samme vis som vi jo så ofte her appellerer til vore dannede eliters intellektuelle og moralske værdighed...
Men ligesom hos Hitchcock film "Strangers on a train" er det i sådanne sager indrømmet ofte klogt i at "bytte mord": For i ens egne sager kan det som bekendt ofte knibe gevaldigt med at holde masken samt den fornødne is i maven...
 Om nedenstående uventede og så at sige exogame odyssé udi den borgerlige moral kun dette, at vor litteratur dog tæller flere glorværdige fortilfælde af den art. Og til "Det Religiøse Stadiums" quijotiske "tro på trods af det absurde" svarer således på ganske samme vis vort ulønnede Sisyfos-arbejde med at begrænse andelen af grantræer i den asiatiske taiga lige fra Hallandsåsen til den sibiriske flod Ob.

Den næste etape fra Ob til floden Jenisej bliver nok et livsvarigt pensionistarbejde. Heldigvis behøver vi derimod ikke at foretage os noget fra Jenisej til Lena og videre østpå, idet man nemlig her holder sig med andre arter af tjur og urfugl med anderledes krav og vaner. Her gælder vor autorisation derfor ikke; og da disse fugle er kendte for stædigt at holde på konventionerne, må vi for en gangs skyld her bøje os for nødvendigheden.
 Humoren er sluttelig ikke monogamt knyttet til noget af de tre velkendte Stadier, men må snarere betragtes som en art varemærke i stil med Hitchcocks personlige optræden som anonym og forbipasserende bifigur i alle sine film, som vi dog ikke ville være foruden - ihukommende at vor danske "elite" ganske vist er henrivende, men jo kun sjældnere  morsom - og derfor ganske ligesom stegt lever afgjort fordrer tilsætning af såvel anførselstegn som andre orientalske krydderier... 

 TIL P.' FAMILIE
 Idet T. har fortalt Gitte, at I ikke ønsker at betale P. gæld til Gitte, vil vi oplyse jer om, at vi har været vidende om denne gæld fra første færd. Der var tale om et forbrugslån i Gittes navn hos DB, hvilket her dokumenteres.

 På vor udtrykkelig opfordring forlangte Gitte et skriftligt gældsbevis, for det tilfældes skyld at P. skulle gå bort før Gitte. Til dette svarede P. : "Men stoler du da ikke på mig?" Og dette er grunden til at et gældsbrev ikke foreligger.
 Desværre har P. ikke i den mellemliggende tid set sig i stand til at afdrage på lånet og efterlader derfor en gæld inkl. renter på foreløbig 18.000 kr.

Som I forstår, foreligger der således ingen tvivl om selve sagsforløbet. T. har her indvendt at P. altid betalte færgen til Sverige - men til gengæld kørte han i to år daglig i Gittes bil grundet sin Rovers elendige forfatning. Ligeledes er vi vidende om, at Gitte betænkte P. med mange kostbare gaver, ikke mindst i årene efter sin mors død.

 T. har yderligere indvendt, at P. begravelse andrager 25.000 kr. Imidlertid er det kun naturligt, at ganske som Gitte i sin egenskab af arving bekostede sin mors begravelse, må det rettelig være P. arvinger, der påtager sig omkostningerne ved hans begravelse.
 På baggrund af alt dette appellerer vi til Jer om ikke at krænke P. ære og moral ved at gøre hans løfte og hans ords gyldighed uopretteligt til skamme efter hans død.

 Venlig hilsen